Skip to main content

Systemisch coachen

Wat wordt er over het hoofd gezien?

Wat is systemisch coachen?

Systemisch coachen is een manier van begeleiden waar er onderzocht wordt wat er over het hoofd wordt gezien. En wat je kunt doen om echt patronen te doorbreken en/of te accepteren. Je maakt kennis met de grondprincipes van systemen en de krachtenvelden die spelen. Het ongeziene, gezien laten worden.

Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, een vereniging, een team of je sociale omgeving of relaties.

Kort gezegd is systemisch werk een methode van waarnemen. Het is één van de manieren om duidelijkheid te krijgen over een bepaalde dynamiek in iemands leven, op het werk of binnen een organisatie. Een dynamiek die zorgt voor bepaald gedrag binnen een systeem.

Hoe gaat systemisch coachen in zijn werk?

De methode kan op verschillende manieren in gezet worden. Je kan er voor kiezen om het individueel aan te pakken, of groepsgericht.

  • Individueel wordt er met poppetjes, symbolen of vloer ankers gewerkt aan jou probleem of aan dat waar je inzicht in wil hebben. Dit doe je samen met mij als coach.
  • Kies je voor groepsgericht dan ben jij de vraagsteller, ik de coach en zijn er representanten (deelnemers) en eventueel vloerankers die ingezet worden.

Bij beide is er altijd eerst de hulpvraag van waaruit het veld (jou universum) word opgezet. De poppetjes, representanten of vloerankers worden geplaatst op gevoel door jou. En dan gebeurt er iets magisch. Het ongeziene wordt zichtbaar. Dit geeft inzicht in het systeem waardoor er losgelaten kan worden en/of er komt acceptatie en begrip. Bij beide kan het tot een healing komen.
Als het voor een organisatievraag wordt ingezet kan het leiden tot een betere flow in je bedrijf. Daar waar het eerst stagneerde kan het weer gaan stromen. Denk daarbij aan personeel, het proces, financieel, klanten aantrekken, samenwerking met zakenpartners enzovoorts.

Duur: per individuele sessie gemiddeld tussen de 1,5 – 2 uur. Voor groepsgericht zijn er meestal meer vraagstellers en dan is het gemiddeld tussen de 3 – 4 uur (dagdeel).

Neem contact op en krijg inzichten in de mogelijkheden

Contact

Mändy van den Boogaard
Infinity Care Mändy

Louwerenberg 15
5434 ND Vianen NB

Email: contact@mandyvandenboogaard.nl
Telefoon: 06 - 200 995 37

Mandy van den Boogaard
Mandy van den Boogaard - CAT 2023